INFORMATIKA


NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA ZA RAČUNALO (Word dokument - 50kb)

1

PRIJE REINSTALACIJE

Prije reinstalacije potrebno je pospremiti dokumente koje se nalaze na C particiji!

Da bi mogli doći do nekih sadržaja potrebno je uključiti skrivene datoteke i „protected windows operation files“ koje se može učiniti vidljivim u Windows exploreru (Win+E) – Tools – Folder Options – View.

-          Sve sa lokacija Desktop / My Documments / direktno na C particiji gdje su windowsi ako ima nekih osobnih podataka

-          Ako postoji neki knjigovodstveni programi onda baze podataka koji su smješteni na C particiji ili neki „posebni“ programi koji svoje baze podataka drže na C particiji

-          E-mail adrese (za Microsoft Outllook „PST“ file ili za Outllook Express „WAB“ file).

-          Korisnički računi (accounti) za Email

-          Bazu podataka za e-mail (sa e-mailovima – Outllook PST file, Outlook Express DBX fileove)

-          Favorites / Bookmarks internet pretraživača

Na internetu se mogu naći gdje se nalaze lokacije tih file-ova. Za svaki program posebno. Npr. „where are stored dbx files of Outlook Express“ ukucamo u Google i pročitamo par odgovora na 2-3 prva linka. Koja nam se pokažu. Važno je uvijek dobro napisati pitanje, kako bi nam odgovor bio što precizniji.

Drivere pospremiti  - skinuti sa programom DriverMax ili ručno sa lokacija C/Windows/system32 mape koje se zovu Drivers i Drvstore i snimiti na CD dok kompjuter radi.

Napomena:

Ukoliko se računalo ne može pokrenuti, potrebno je sa nekim od boot-abilnih CD pospremiti gore navedene dokumente (file-ove).

Npr. Pomoću BART PE programa, pomoću nekog Linux CD-a (što ne bih preporučio neiskusnim korisnicima) ili čak najlakše pomoću Hiren's BootCD koji se nađe na google. Na njemu postoji mala distribucija Mini Windows ili slično.

Zapamtimo da onda najčešće naša C particija nije više pod slovom C nego nekim drugim.

Također je moguće izvaditi hard disk i prikopčati ga na neko drugo računalo da se prebace podaci.

Eventualno (inače se ne radi) da se na neku praznu particiju (ili pri instalaciji ne formatirati tu drugu particiju ukoliko postoje neki dokumenti na njoj) , instaliraju privremeni windowsi ili neka Linux distribucija dok se ne prebace svi važni podaci sa gore navedenih lokacija i onda kad se sve to riješi, onda formatirati tu particiju privremenih windowsa i instalirati nove windowse na C particiju.

2

UKLANJANJE ZLOČUDNIH PROGRAMA

Pokušati na Youtube naći način kako ukloniti određeni zločudni softwear (viruse, lažne antivirusne programe...) i probati najprije tu varijantu.

3

REINSTALACIJA WINDOWSA

Ako se nešto poremetilo sa sistemskim datotekama moguće je to popraviti reinstalacijom Windowsa. Kada imamo instalacijski CD onda je moguće, kada nam se pokaže mogućnost Repair (slovo R), preskočimo prvi put, i onda drugi put kad se ponudi izbor potvrdimo opciju.

Napomena:

Obavezno paziti da ne formatiramo C particiju (brišemo sve podatke) i poželjno je prije prebaciti sve podatke sa prije navedenih važnih lokacija na sigruno mjesto (drugu particiju ili eksterni disk), da slučajno ne pogriješimo i izbrišemo sve sa C particije.

4

INSTALACIJA WINDOWSA

Pri instaliranju Windowsa, onda je dobro napraviti nekoliko particija:

  1. C - Sistemska – Windowsi (50 Gb)
  2. D – Dokumenti (100 Gb)
  3. E – Media (muzika, filmovi, slike) – (250 Gb)
  4. F – Arhiva – sigurnosna kopija windowsa, driveri, pričuvni programi (50 Gb)

Ukupno je to oko 450 Gb, tj disk od 500 Gb.

5

IZRADA SIGURNOSNE SLIKE WINDOWSA

Nakon čiste instalacije napraviti sliku diska sa besplatnim programom Macrium Reflect FREE Edition (potražiti na google) i pri izradi slike staviti na najvišu (high) kompresiju. Sve te fileove staviti na F particiju (arhiva). Također se jedna datoteka kreira prije početka izrade slike te je poželjno staviti u isti Folder (mapu) kao i sigurnosnu kopiju Windowsa.

Potrebno je sa navedenim programom izraditi i bootabilni CD ako se windowsi sruše da se slika može vratiti. Vraćanjem slike čitava C particija se formatira (brišu se podaci). Potrebno ih je prije pospremiti sa važnih lokacija, kao što je prije opisano.

Windowsi 7 ima u sebi ugrađenu mogućnost izrade sigurnosne slike Windowsa.

Napomena:

Potrebno u BIOS-u podesiti bootanje sa CD-a, najčešće pritiskanjem tipke DEL na tipkovnici dok se kompjuter pali i kad se promjeni bootanje sa CD-a, hard disk postavimo kao drugu opciju bootanja, onda sa F10 se spremaju postavke i izlazi iz BIOS-a.

6

BACKUP PODATAKA

Nabaviti neki eksterni disk te sa nekim programom raditi redoviti back-up pomoću besplatnih programa tako što se naprave 2-3 profila koji se pokreću i radi redoviti backup sa mogučnošću da dopunjava već snimljene podatke (presnimavaju stariji dokumenti sa istim imenom), ali se ne brišu oni koji više nisu na disku u kompjuteru ili se sinhronizira sa izvornim diskom pa se dokumenti koji nisu više u kompjuteru brišu i sa eksternog diska. Npr. program CopyTo Synchronizer.

Napomena:

Ne raditi back-up na CD ili DVD, jer nakon par godina može biti nečitljiv! Eksterni diskovi su danas prilično jeftini te ako vam je stalo do podataka (dokumenata, fotografija, filmova) kupiti disk.

7

ODRŽAVANJA NAKON INSTALACIJE

Ponekad je potrebno defragmentirati disk (Auslogics Disk Defrag), očistiti registri bazu sa nekim odabranim programom (prije napraviti back-up registrija da se nešto ne ošteti, počistiti računalo od smeća sa CCleaner-om, nakon nadogradnje nekoliko programa (novije verzije) te nakon instalacije nekoliko novih programa s kojim mislimo raditi ne bi bilo loše napraviti još jednu sliku windowsa.

Kao zaštitu od virusa može se koristiti besplatni Avira Free Antivirus program te za zaštitu pri pretraživanju interneta McAfee Site Advisor (ne „live“ koji nije besplatan) koji će svojim oznakama prikazati potencijalno zaražene stranice.

Ponekad ne bi bilo loše sa programom Malwarebytes Anti-Malware (dograditi nove definicije prije skeniranja) skenirati računalo.

Mnogo programa možete skinuti sa www.softpedia.com (gore navedene) gdje možete vidjeti opis i koliko korisnika smatra neke programe korisnim (broj preuzimanja i ocjene).

Napomena:

Pri instalaciji je potrebno voditi računa – otkvačiti kvačice ili premjestiti oznake u kružićima) kako ne bi uz željene programe instalirali i veliki broj toolbar-a tj. dodataka za internet pretraživače, raznoraznih dodataka i ostalo.

8

RESTORE POINT (točka vraćanja sustava)

Korisno je napraviti restore point, tj. ako nešto idemo instalirati, a nismo sigurni ili su to neki veliki programi i onda se napravi točka vraćanja (Start – All Programs – Accessories – System Tools – System Restore). Nekad ne možemo vratiti točku iz Windowsa, te je potrebno ući u SAFE mode pri paljenju računala.

Naravno da za kreiranje i vraćanje točaka sustava mora biti uključena opcija (bez kvačice kod opcije „Turn Off....“) koja se nalazi u My Computer – Properties – System Restore kartici.

9

I ZAPAMTIMO

10

Svaki korisnik računala je odgovoran za stanje na svom računalo.

Poznavanje engleskog jezika može nam dosta pomoći.

 

 

01_Generalni uvod.doc

01a_Kreiranje novih particija sa Partition Wizard Home Edition.doc

02_Ciscenje C particije sa CCleanerom i premjestanje dokumenata.doc

03_Izrada slike Windowsa sa Macrium Reflectom.doc

04_Izrada sigurnosne kopije dokumenata na vanjski disk sa Copy To Synhronize.doc

Izrada Restore Pointa.doc

BESPLATAN PROGRAM ZA JEDNOSTAVNO SMANJIVANJE SLIKA.doc

GRESKA KOJA SE ZNA JAVITI PRI PRIKLJUCIVANJU VANJSKOG USB DISKA.doc

A_smanjenje C particije (desni klik misa na polje).pdf

B_kreiranje nove particije (desni klik misa na polje).pdf

C_novo slovo novoj particiji (desni klik misa).pdf

 

UKLANJANJE iStartSurf (1,2 Mb)