NASLOVNICA


FILIJALE - DRAGALIĆ

 
 

Kapelica sv. Ivana Krstitelja, spomenuta prilikom prvoga popisa poslije izgona Turaka 1698. godine, nikada nije popravljena. Očito je bila vrlo ruševna. Dragalićani su međutim već prije 1730. godine podigli drvenu kapelicu sv. Ane. Selo je tada potpadalo pod cerničku župu, ali je već 1746. godine i ono pripojeno Staroj Gradiški. Ova kapelica nije dugo izdržala. Već 1799. godine Dragalćani su podigli drugu drvenu kapelicu opet u čast sv. Ane.

Sadašnja kapelica podignuta je 1875—1878. godine. Duga je 16, a široka 8 m. Oltarne slike Glavosjek Ivana Krstitelja i sv. Ane izradio je slikar Ignaz Berger iz Moravske koji je slikao  stare oltarne slike u župnoj crkvi.

Kapelicu je blagoslovio župnik Marin Hemen ,na blagdain titulara kapelice 1878. godine.

Kapelica je obnovljena zahvaljujući zalaganjima župnika vel. Karlo Prpića i njegovog nasljednika  fra Ivice Alilovića. Sadašnja zvona u toj kapelici datiraju iz 1928 godine.Veliko zvono, na čast sv. Ivana, teško je 340 kg, srednje, sv. Ane, 161, a malo, sv. Josipa, 101 kg.

U vrijeme domovinskog rata srpske postrojbe su, može se reći, skoro potpuno uništili građevinu ali poslije oslobođenja crkva je obnovljena i u njoj se obavljaju vjerski obredi redovito svake nedjelje i blagdana i vjernici se rado okupljaju u crkvi